петак, 8. март 2024.

Наши преци , о Задушницама 2024.године


 Наши преци остали су да почивају у своме селу , на својој родној груди , на вјечној стражи , ми њихови потомци имамо обавезу да их обилазимо и да их спомињемо , јер док год то радимо они ће живјети међу нама и са нама. 

Наше село Калати има три православна гробља и поред та три гробља има безброј појединачних гробова и гробница у које су затрпани без реда и сахране наши преци који су страдали од усташке руке у Јуну,Јулу и Августу 1941.године .

Наша три гробља су на Комљеновој Главици , на Прову ( Никачево гробље ) и Новаковића гробље.Комљеново гробље основано је на земљи од Комљена па по њима је и прозвано Комљеново а на њега се сахрањују сљедећи родови :  Комљени , Медићи ,Бјелићи , Ћујићи, Граховци , Јапалаци , Рајићи , Новаковићи затим из Островице Јокићи , Димићи , Бјелићи , Мајсторовићи , Пиље и Зорићи. Гробље на Прову се зове и Никачево гробље јер је основано на земљи од Пилиповића зв.Никачи , на њега се сахрањују :  Пилиповићи , Грбићи , Ковачевићи , Тинтори , Пемци , Старчевићи , Рашете , Матијевићи , Кончари. Новаковића гробље се налази у близини Новаковића кућа и на њему се сахрањују Новаковићи .

 Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу.

 О Задушницама , 9.3.2024.године 




Нема коментара:

Постави коментар

Наши преци , о Задушницама 2024.године

 Наши преци остали су да почивају у своме селу , на својој родној груди , на вјечној стражи , ми њихови потомци имамо обавезу да их обилазим...