уторак, 24. мај 2016.

Гробље на Комљеновој Главици

 У селу Калатима , постоје  три православна гробља  а то су Новаковића гробље , Пилиповића гробље и гробље на Комљеновој Главици . Ово треће гробље  се налази у доњем дијелу села , на једној благој узвисини ( брду , главици )  одма уз засеок Комљене , на чијој се земљи и налази . У гробље , на Комљеновој Главици копају се породице Комљен, Медић , Рајић , Новаковић , Ђујић , Јапалак и Граховац из Калати , те Јокић , Бјелић , Димић , Зорић и Мајсторовић из сусједног села Островице. 

Гробље је ограђено једним дијелом каменом оградом , а са друге стране увучено је у самониклу шуму која га окружује . Гробље се налазу над долином , на мањој заравни . У посљедњем рату  (  1991-1995 ) , гробље је остало скоро нетакнуто , да ли ради неприступачности и шуме која га је скривала од непожељних гостију који су у то вријеме " царовали " селом , или због нечег другог није нам познато . На срећу , остало  је већином читаво  , порушени су само споменици  породице Бјелић и поскидане су  жељезне ограде са већине гробова. 

 
Пут према гробљу и Комљеновој Главици 

Средишњи дио гробља , споменици Рајића , Медића и Новаковића 

 Порушени споменик породице Бјелић 

 Споменици породице Комљен 

Споменици породице Јокић 

Стари крстови продице Медић 

Споменици породице Рајић 

 Споменици породице Новаковић 









Нема коментара:

Постави коментар

Наши преци , о Задушницама 2024.године

 Наши преци остали су да почивају у своме селу , на својој родној груди , на вјечној стражи , ми њихови потомци имамо обавезу да их обилазим...